Blog 8 8 tips om je database te verzilveren 3

8 tips om je database te verzilveren

Blog 8 8 tips om je database te verzilveren 3Als assurantieondernemer heb je “de luxe” dat een (groot) deel van je omzet doorlopend is. Je hoeft immers niet elke maand nieuwe klanten te werven omdat jouw teller op nul staat.

Maar hierin zit ook een gevaar. Want in jouw onbezorgdheid, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je je klanten niet echt als belangrijke relaties behandelt.

Je bent blij dat je werk zo goed loopt. Je gaat met plezier naar je comfortabele kantoor of werkt vanuit huis, en je rijdt in een fijne auto. Maar besef je eigenlijk wel wat je werkelijk kostbaarste bezit is, zakelijk gezien? Dat je database met klanten datgene is wat jou maakt… of breekt?!

Natuurlijk zijn er altijd redenen waarom sommige klanten toch weggaan. Maar als jij je klanten en prospects behandelt als belangrijke relaties krijg je altijd iets terug. In tijden waarin het moeilijk gaat zijn het juist deze belangrijke relaties die je helpen met nieuwe opportunities. Daarom geef ik je 8 tips om je database te koesteren en je klantencontact te verzilveren. Doe er je voordeel mee!

 

8 tips om met Email marketing te werken aan belangrijke relaties.

1.  Vraag altijd en overal minimale contactgegevens.

Zorg dat jij, maar ook je personeel, altijd en overal minimale contact gegevens vraagt voor jouw e-mail database. En minimale gegevens zijn voornaam en e-mail adres. Natuurlijk kun je meer informatie vragen maar maak er geen kruisverhoor van omdat mensen dan afhaken (zeker bij inschrijfformulieren op websites is dit vaak het geval).

– Vraag erom bij iedereen die je kantoor belt.
– Vraag erom bij elke bezoeker die zich meldt op kantoor
– Vraag erom bij elke netwerkbijeenkomst
– Vraag erom op je website….

Schroom niet en vraag. En zorg uiteraard dat je een waardevolle, passende beloning voor ze hebt, bijvoorbeeld een goede nieuwsbrief waarmee je gemakkelijk contact houdt.

2.  Geef meer dan mensen verwachten.Blog 8 8 tips om je database te verzilveren 2

Waar in mijn ogen de meeste assurantieondernemers de mist mee ingaan, is dat ze een e-mail nieuwsbrief maken die eruit ziet als een soort reclamefolder. Een soort ‘me, myself&I-show, waarin ze vertellen hoe goed ze zijn en welke producten je moet kopen als klant. Ik weet niet hoe jij omgaat met reclamefolders maar bij mij gaan ze direct in de oudpapierbak.

Hoe meer WAARDE je geeft aan jouw klanten en prospects (en met waarde bedoel ik tips en informatie die ZIJ goed kunnen gebruiken), des te meer waardering je krijgt als assurantieondernemer. En dit betaalt zich terug in harde euro’s.

3.  Houd het kort

Hoe korter je e-mail, hoe groter de kans dat mensen hem helemaal lezen. Plaats alleen een teaser in je e-mail die uitnodigt voor een artikel op jouw website. Dit creëert extra traffic op jouw website. Het artikel zelf mag gerust wat langer. Tussen de 500 en 800 woorden is prima, zolang het maar informatie is en geen reclame.

4.  Maak je artikel persoonlijk

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk persoonlijk en op maat communiceert. Kijk goed welke opties jouw assurantiesoftwarepakket biedt. Het is cruciaal dat je mensen persoonlijk aanspreekt met hun voornaam. “Beste Annelies,” . Nog mooier is het om ook de onderwerp-regel van je mail persoonlijk te maken.

5.  Voeg “call to action” toe

Als je wilt dat je klanten of prospects iets kopen, vraag het. Zorg dat je open, eerlijk en oprecht bent.

Wees duidelijk over wat je wilt. “Ik wil dat je een klantwaarde-workshop bij jou op kantoor boekt voor jouw en je mensen”.

Zorg dat je “call to action” linkt naar extra uitgebreide informatie op je website.

6.  Maak het voor mensen makkelijk zich af te melden.

Ten eerste vermijd je zo dat mensen jouw e-mails aanmerken als spam. Ten tweede neemt je kwaliteit van je mailinglijst toe omdat mensen zich gecommitteerd hebben. Het gaat om de kwaliteit van je mailinglijst en niet om alleen om de aantallen.

Het makkelijkste is dat mensen zichzelf kunnen afmelden, kijk ook hier naar de mogelijkheden in je assurantiesoftwarepakket. Als je het zelf handmatig moet aan- of afvinken dan levert het onnodig extra werk op.

7.  Leer van je ervaringen

Je klanten en prospects laten door hun gedrag weten wat ze willen. Luister naar ze en leer er van. Als ze zich collectief afmelden is jouw informatie (in de ogen van jouw klanten en prospects) niet waardevol. Reageren ze op jouw “call to action” dan doe je kennelijk iets goed…

Leer elke keer van je nieuwsbrief, wat ging goed en wat kan beter.

Onderzoek en vraag je klanten in een persoonlijk gesprek wat ze belangrijk vinden en waar je ze mee kunt helpen. Gebruik dit om de waarde van jouw informatie te verbeteren. Het klinkt misschien raar, maar hoe meer tijd, inzet en aandacht jij besteedt aan de kwaliteit en het gebruik van je e-mail database, hoe hoger je omzet.

8.  Werk systematisch en consequent

Door stelselmatig (minimaal elke maand) waardevolle informatie te sturen naar jouw klanten en prospects bouw je een relaties op. Een goede relatie met je klanten is HET onderscheidende vermogen van elke assurantieondernemer. En een relatie is – in mijn ogen – niks meer dan het AANTAL contactmomenten X de WAARDE van het contactmoment.

Laat mij weten in het reactieveld hieronder wat jij nog mist om een goede relatie op te bouwen met jouw klanten via e-mailmarketing. Wie weet heb ik nog een gouden tip waarmee jij vandaag het verschil maakt voor jouw toekomst!

Succes

Ruud Wildschut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*